Verdenssundhedsorganisationen WHO skønner, at psykiske lidel-ser i dag udgør et af de største sundhedsproblemer i Europa. I Danmark regner man med, at hver femte dansker på et tidspunkt i sit liv vil få en psykisk sygdom. Alligevel er psykisk sygdom stadig et tabu. Det kan være svært at tale om og svært at gennemskue, hvad psykisk sygdom egentlig er og hvilke behandlingsformer, der findes.
Derfor har MIND en vigtig mission:
MIND åbner den menneskelige psyke for flest mulige gennem oplevelser, som berører, beriger og begejstrer.
På MIND får gæsterne en kropslig oplevelse, der kan hjælpe til større indsigt og færre fordomme i mødet med psykisk sygdom.
MIND gør kompleksiteten i psykiske sygdomme forståelige, og giver gæsterne et sprog til at tale om menneskets psyke.
MIND åbner i et historisk og autentisk miljø på det tidligere sindssygehospital i Middelfart. Hospitalet blev bygget af den danske stat og åbnede i 1888. Kgl. Bygningsinspektør Vilhelm Petersen stod bag udformningen af det monumentale og symmetriske bygningsanlæg, der blev placeret på en naturskøn grund i god afstand fra Middelfart by. Hospitalets beliggenhed og arkitektur understøttede de faktorer, man dengang anså for væsentlige i den psykiatriske behandling – nemlig ro og orden i naturskønne og afgrænsede rammer.
Den sidste afdeling på hospitalet lukkede i 1999, og området, der nu kaldes Teglgårdsparken, er i dag en integreret og meget attraktiv bydel i Middelfart. Teglgårdsparken er underlagt en bevarende lokalplan, og derfor er hospitalets kerneområde med de oprindelige patientbygninger, store plæner og fritstående træer bevaret med en oprindelig karakter. MIND åbner i Teglgårdsparken 17. Bygningen rummer ca. 1500 m2 fordelt på tre etager. Hertil kommer et tunnelsystem, der ligger i en rundgang på ca. 750 meter under hospitalet. I alt skal ca. 1650 m2, fordelt på tre af bygningens etager, bruges til formidling og aktiviteter om psykiatrien.
Hovedidéen i projektet er at forstærke bygningens iboende kvaliteter, sådan som de oprindeligt var tænkt, tegnet og realiseret i 1888, for herved at skabe overensstemmelse mellem bygningens ydre og indre. I 1960´erne blev huset, og resten af hospitalet, ”moderniseret” med linoleumsgulve, opsætning pladedøre og uprofilerede indfatninger og paneler, systemlofter osv. Alt sammen indgreb, der udviskede bygningens rumlige og æstetiske styrke – en rumlig kvalitet, der på byggetidspunktet 1888 blev anset som en del af kilden til den psykiske helbredelse. Grundtanken med dette projekt er derfor at genfinde bygningens ånd og samtidig skabe en sted, der kan fungere som et moderne og fremsynet museum. Et udstillingssted, der gennem rum og stemning kan formidle historien på stedet og samtidig sætte denne i relation til psykiatrien i vores samtid.
Gennem få, men stærke transformationer, etableres nye rumlige sammenhænge.